top of page
Obrázek autoraDavid Kočvara

Mravenci dokáží odhalit rakovinu jako psi

Aktualizováno: 7. 4. 2022



zdroj obrázku: BBC news.



Ve vědě a medicíně je stále více využíváno potenciálu některých zvířat odhalit příznaky určitých nemocí. Nejznámější jsou v této oblasti čichací psi, kteří jsou dokonce schopni odhalit nákazu Covidem-19. Nicméně výcvik čichacího psa trvá několik měsíců až rok a je také finančně nákladný. Proto experti přesměrovali svou pozornost na jiné tvory.


Výzkumníci z Univerzity Sorbonne Paris Nord se ve své studii zaměřili na schopnost mravenců cítit těkavé organické látky (anglicky VOC – volatile organic compound), jelikož mravenci tyto látky obvykle denně využívají pro různé úkony. Z předchozí studie bylo výzkumníkům známo, že odlišné typy rakoviny mají své unikátní VOC.


Výzkum byl zaměřen na dva typy buněk rakoviny prsu s odlišnými VOC. Již po malém tréninku byli mravenci schopni odlišit zdravé lidské buňky od rakovinotvorných, a to se stejnou přesností jako čichací psi. Vědci uvádí, že v některých ohledech dokonce mravenci předčí psy, jelikož doba jejich výcviku je výrazně kratší než u psů (konkrétně 30 minut ve srovnání s 3–6 měsíci u psů) a také náklady se výrazně liší.


Studie tak ukazuje, jak by se díky mravencům mohlo včasné odhalování rakoviny stát méně invazivním a nákladným. Výzkumníci dodávají, že tato technika by mimo jiné mohla být užívána i pro jiné účely, jako například detekce narkotik, výbušnin, zkaženého jídla či dalších nemocí.


32 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment


24a.hanz
Apr 01, 2022

Nesmíte zapomenout, že žádná z těch dvou stran není lepší než ta druhá


Like
bottom of page